Κύπρος - Ρωμαϊκή εποχή   Home ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Up
Online test

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ρωμαϊκή εποχή    30 π.Χ – μέσα 4ου αιώνα μ.Χ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

1.     Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι Ρωμαίοι ήθελαν να καταλάβουν την Κύπρο;

Οι Ρωμαίοι είχαν σοβαρότατους λόγους, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτικούς, για τους οποίους ήθελαν να καταλάβουν την Κύπρο. Αυτή την περίοδο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της Μεσογείου. Η στρατηγική θέση της Κύπρου θα της επέτρεπε να ελέγχει και να διατηρεί την κυριαρχία της στην Εγγύς Ανατολή. Η Ρώμη, λόγω των συνεχών πολέμων, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η δήμευση της περιουσίας του Κύπριου βασιλιά θα απέφερε σημαντικά έσοδα στα άδεια ταμεία του κράτους. Ο χαλκός και τα άλλα ορυκτά, τα διάφορα προϊόντα, η άφθονη ξυλεία που διέθετε το νησί, θα πρόσφεραν πολλά οικονομικά οφέλη στους Ρωμαίους.

 

2.     Ποια υπήρξε η αφορμή για την κατάληψη της Κύπρου από τους Ρωμαίους ;

Αφορμή για την κατάληψη της Κύπρου υπήρξε η άρνηση του βασιλιά της Πτολεμαίου να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση του Ρωμαίου Κλαύδιου από τους πειρατές. Ο Κλαύδιος, που διορίστηκε
μετά την απελευθέρωση του δήμαρχος της Ρώμης, πέτυχε να ψηφιστεί νόμος, με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει η Κύπρος ρωμαϊκή επαρχία και να δημευτεί ο βασιλικός θησαυρός.

 

3.     Ποιες ήταν οι συνέπειες της ρωμαϊκής κατάληψης;

 

Συνέπειες. : Ο πρώτος διοικητής της Κύπρου Κάτωνας δήμευσε τη βασιλική περιουσία,-η οποία όταν εκποιήθηκε απέδωσε το πολύ μεγάλο ποσό των 7 000 ταλάντων. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και κατασπαταλήθηκαν στους εμφυλίους πολέμους, που ξέσπασαν την περίοδο αυτή στο Ρωμαϊκό κράτος. Την πολιτική της στυγνής εκμετάλλευσης και της οικονομικής απομύζησης εφάρμοσαν όλοι σχεδόν οι διοικητές που υπηρέτησαν στην Κύπρο. Επέβαλαν βαριά φορολογία στους κατοίκους, οι οποίοι έγιναν θύματα των Ρωμαίων κεφαλαιούχων, που  δάνειζαν με υπέρογκους τόκους.
Ακόμα ρωμαϊκός στρατός στρατοπέδευε στις πόλεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργώντας με την παρουσία του τεράστια προβλήματα στους κατοίκους, που ήταν επιπλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τη συντήρηση του. Η άφθονη ξυλεία, που διέθετε το νησί, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή πλοίων, με συνακόλουθη επίπτωση τη δασική αποψίλωση του νησιού.

 

 

4.     Ποια κατάσταση επικρατούσε στην Κύπρο στον τομέα της διοίκησης από τους εκάστοτε διοικητές;

Την πολιτική της στυγνής εκμετάλλευσης και της οικονομικής απομύζησης εφάρ­μοσαν όλοι σχεδόν οι διοικητές που υπηρέτησαν στην Κύπρο. Επέβαλαν βαριά φορολογία στους κατοίκους, οι οποίοι έγιναν θύματα των Ρωμαίων κεφαλαιούχων, που  δάνειζαν με υπέρογκους τόκους.

5.     Ποιος προσπάθησε να διαφοροποιήσει την κατάσταση αυτή και ποια μέτρα έλαβε;

Φωτεινή παρένθεση στην κακοδιοίκηση του νησιού υπήρξε ο Κικέρωνας, ο Ρωμαίος ρήτορας που είχε διοριστεί ανθύπατος της Κι­λικίας. Μόλις πληροφορήθηκε ότι οι κάτοικοι βασανίζονταν από τις
αδικίες, τις αυθαιρεσίες και τις καταχρήσεις του διοικητή και των κρατικών υπαλλήλων, τους απαγόρευσε να δέχονται δώρα από τους κατοίκους, μείωσε τη βαριά φορολογία, καθώς και τα επιτόκια των δανείων και αντικατέστησε το διοικητή.

 

6.     Τι αποτέλεσε η Κύπρος αμέσως μετά την κατάληψη της από τους Ρωμαίους και από ποιον   διοικήθηκε ;

Η Κύπρος, αμέσως μετά την κατάληψη της από τους Ρωμαίους, έγινε αυτόνομη επαρχία, που διοικήθηκε από τον ανθύπατο της Κιλικίας

 

7.     Σε πόσες επαρχίες διαιρέθηκε η Κύπρος κατά την ρωμαϊκή περίοδο;

Η Κύπρος διαιρέθηκε σε τέσσερις επαρχίες: της Παφίας, της Σαλαμινίας, της Αμαθουσίας και της Λαπηθίας.

 

8.     Ποιους θεσμούς (διοικητικά σώματα ) είχαν οι διάφορες πόλεις της Κύπρου και ποιες οι αρμοδιότητες των θεσμών αυτών;

Οι δεκαπέντε πόλεις είχαν το δικαίωμα να αυτοδιοικούνται με δική τους Βουλή και Δήμο. Τα αιρετά αυτά σώματα έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις για θέματα που  αφορούσαν τις πόλεις τους  στον τομέα της  εκπαίδευσης,  της θρησκείας,  της υγείας.  Επίσης είχαν λόγο  και ασκούσαν έλεγχο στην εκτέλεση αναπτυξιακών έργων ή έργων δημόσιας ωφέλειας. Για τη Σαλαμίνα ειδικά μαρτυρείται και ο θεσμός της Γερουσίας, για τον οποίο όμως, δεν έχουμε πληροφορίες ούτε για τον τρόπο λειτουργίας του ούτε για τις αρμοδιότητες του.

 

9.     Τι ήταν το «Κοινόν των Κυπρίων » και ποιες οι αρμοδιότητες του;

Το "Κοινόν ήταν παγκύπρια θρησκευτική οργάνωση, που είχε την ευθύνη για την προετοιμασία και πραγματοποίηση των τελετών που αφορούσαν τη λατρεία της Αφροδίτης, των διαφόρων
άλλων θεών και του αυτοκράτορα. Στις αρμοδιότητες του ήταν και η απόδοση τιμών σε ευεργέτες του, αυτοκράτορες, διοικητές, αρχιερείς, γυμνασιάρχους κ.ά.. Είναι αξιοσημείωτο ότι το "Κοινόν" απέκτησε το δικαίωμα να κόβει χάλκινα νομίσματα, ενώ τα ασημένια και τα χρυσά ανήκαν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης του Ρωμαϊκού Κράτους.

 

10. Ποια υπήρξε η συμβολή (συνεισφορά ) των  αιρετών συμβουλίων;

 Η ύπαρξη αιρετών συμβουλίων (Δήμου, Βουλής, Γερουσίας), έδωσε τη δυνατότητα στους Κύπριους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση της πόλης τους. Συνέβαλαν έτσι αποφασιστικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και γενικότερα της οικονομίας καθώς και στην πολιτιστική ανέλιξη των πόλεων τους.

 

11.Ποια υπήρξε η συμβολή του «Κοινού των Κυπρίων»;

Το "Κοινόν των Κυπρίων" με τη μεγάλη θρησκευτική και πολιτιστική ισχύ που διέθετε, καθώς και με την πολιτική και οικονομική δύναμη που απέκτησε, δημιούργησε ισχυρούς και σταθερούς ηθικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενότητας και της ταυτότητας τους

 

Αντώνης  Πηλαβάκης  2008