Μινωικός πολιτισμόςHome Up ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

 

Up

Η Κρήτη

 

Ο μινωικός πολιτισμός, που πήρε το όνομα του από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού Μίνωα, ήρθε στο φως από το Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Εβανς William Blake Richmond portrait of Arthur Evansύστερα από τις ανασκαφές στην Κνωσό. Έφτασε σε υψηλό καλλιτεχνικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο κατά την 3η και τη 2η χιλιετία π.Χ.

 

Ο Μινωικός πολιτισμός

Με τη βαθμιαία αύξηση του πληθυσμού στην Κρήτη συστηματοποιούνται η γεωργία και η κτηνοτροφία. Οι Μινωίτες έρχονται σε επαφή με περιοχές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο (Κυκλάδες, Κύπρο, Αίγυπτο) και αναπτύσσουν εμπορικές σχέσεις μαζί τους. Εισάγουν μέταλλα και πρώτες ύλες και εξάγουν υφάσματα, δέρματα, λάδι κτλ. Οι οικισμοί μεγαλώνουν και πλουτίζουν και γύρω στο 2.000 π.Χ. εμφανίζονται τα πρώτα ανάκτορα. Τα γνωστότερα είναι στην Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια και τη Ζάκρο. Την εποχή των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) ο μινωικός πολιτισμός ακμάζει και επηρεάζει το μυκηναϊκό πολιτισμό που εμφανίζεται τότε.

Πολιτική και διοικητική οργάνωση - Τα ανάκτορα

Τα ανάκτορα, μεγάλα συγκροτήματα κτιρίων, είναι τα διοικητικά, οικονομικά, θρησκευτικά και καλλιτεχνικά κέντρα της

ζωής των Μινωιτών.

 

Είναι πολυώροφα, με οργανωμένη αρχιτεκτονική δόμηση. Σε αυτά κατοικούν οι τοπικοί άρχοντες, συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα, πραγματοποιούνται θρησκευτικές τελετές

    

 

και αποτελούν κέντρα κατασκευής πολύτιμων αντικειμένων και καλλιτεχνημάτων.μέλισσες (Μινωική Κρήτη)

 

 

 

 

Το πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό σύστημα της μινωικής Κρήτης ήταν συγκεντρωτικό, με κέντρο τα ανάκτορα.

 

Γραφή

Γύρω στο 1 700 π.Χ. οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα γραφής που έμοιαζε με τα ιερογλυφικά, ενώ αργότερα άρχισαν να χρησιμοποιούν μια νέα συλλαβική γραφή, τη Γραμμική Α, πάνω στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη της μυκηναϊκής γραφής. Δυστυχώς δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

δίσκος της φαιστού (Μινωική Κρήτη)          
Ο δίσκος της Φαιστού

 

Οικονομία

Οι Μινωίτες αναπτύσσουν έντονη εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα γίνονται περιζήτητα στην περιοχή αυτή αλλά και στην Αίγυπτο.

καμαραϊκά αγγεία (Μινωική Κρήτη)

 

 

 

 

 

 

 

Σε αιγυπτιακούς τάφους εικονίζονται οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε Αιγυπτίους και Μινωίτες.

Οι Μυκηναίοι στην Κνωσό

Γύρω στα 1450 π.Χ. τα μινωικά ανάκτορα καταστρέφονται, εκτός από αυτό της Κνωσού. Οι Μυκηναίοι κυριαρχούν στην Κνωσό και στην κεντρική και την ανατολική Κρήτη, μέχρι το 1370 π.Χ., την οριστική καταστροφή των ανακτόρων της. Μετέπειτα γίνεται μυκηναϊκή επαρχία.