Πελοποννησιακός πόλεμοςHome Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Η Κυπριακή Τέχνη στην αρχαιότητα

 

Επαναληπτικές ερωτήσεις


Ασκήσεις

Ξεχωρίστε τα αίτια από τις αφορμές του πολέμου

Χρονολογίες πολεμικών γεγονότων

Σωστό - λάθος        2

Συμπληρώνω τα κενά

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Σωστό λάθος

Αντιστοίχηση 

Πελοποννησιακός πόλεμος. 431 - 404 π.Χ

Ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της αρχαίας Αθήνας αφού αποτελεί συγχρόνως το σημείο της ύψιστης ακμής της αλλά και η αρχή της πτώσης της. Την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου μας την διηγείται ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης. Το έργο του Θουκυδίδη αποτελεί το πρώτο επιστημονικό ιστορικό σύγγραμμα και γι΄αυτό το λόγο ο ίδιος θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστημονικής ιστοριογραφίας. Η αντικειμενικότητα, η κριτική ικανότητα, η πολιτική του σκέψη και ο επιστημονικός χαρακτήρας του είναι τα στοιχεία που καθιστούν τον Θουκυδίδη διαχρονικό πρότυπο κάθε φιλόδοξου ιστορικού.

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος χωρίζεται σε 3 βασικές περιόδους:

α) 431 - 421 π.Χ.: Αρχιδάμειος πόλεμος
431 - 430: Εισβολές των Πελοποννησίων στην Αττική, ναυτικές επιδρομές των Αθηναίων στην Πελοπόννησο, λοιμός στην Αθήνα, καταδίκη του Περικλή και εκδίωξή του από την στρατηγία, πολιορκία Πλαταιών από τους Σπαρτιάτες, νέα επανεκλογή Περικλή και θάνατός του από τον λοιμό.
428 - 427: Αποστασία Λέσβου από Αθηναϊκή συμμαχία και σκληρή τιμωρία της από τους Αθηναίους, κατάληψη Πλαταιών από τους Σπαρτιάτες. Την ίδια περίοδο γεννιέται ο μεγάλος αρχαίος φιλόσοφος Πλάτων που ανέπτυξε ένα βαθυστόχαστο και πολύπλευρο φιλοσοφικό σύστημα. Η φιλοσοφική σκέψη του Πλάτωνα είναι σημείο αναφοράς όλων των φιλοσόφων κάθε εποχής, ακόμη και σήμερα, αφού τα έργα του άσκησαν έντονη επίδραση και ποικίλες αντιδράσεις.
425: Ο Αθηναίος στρατηγός Δημοσθένης καταλαμβάνει στρατηγικό σημείο στην Πύλο και αιχμαλωτίζει 120 Σπαρτιάτες στην Σφακτηρία. Ηγέτης των ριζοσπαστών δημοκρατών αναδεικνύεται ο Κλέων.
424: Ήττα των Αθηναίων στο Δήλιον. Κατάληψη της Αμφίπολης από τον Σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα.
422: Μάχη στην Αμφίπολη με νικητές τους Σπαρτιάτες. Ο Κλέων και ο Βρασίδας σκοτώνονται στη μάχη.
421: Νικίειος ειρήνη με διάρκεια ισχύς για 50 χρόνια.

β) 415 - 413: Εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία με επικεφαλείς τον Αλκιβιάδη και τον Νικία. Κατηγορία κατά Αλκιβιάδη ότι συμμετείχε στην ακρωτηριασμό των ερμαϊκών στηλών και διαταγή να παρουσιασθεί στο δικαστήριο. Φυγή του Αλκιβιάδη που βρήκε καταφύγιο στους Σπαρτιάτες. Ολοκληρωτική ήττα των Αθηναίων και θάνατος των στρατηγών Νικία και Λάμαχου.

γ) 413 - 404: Δεκελεικός ή Ιωνικός πόλεμος
413: Κατάληψη Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες.
411: Επικράτηση ολιγαρχικών στην Αθήνα. Αντίδραση στρατού και στόλου που εξέλεξε στρατηγό τον Αλκιβιάδη.
410: Νίκη του Αλκιβιάδη στη θέση Κυνός Σήμα και στην Κύζικο. Επικράτηση των ριζοσπαστών δημοκρατών στην Αθήνα με ηγέτη τον Κλεοφών.
409 - 408: Κατάληψη Χαλκηδόνας και Βυζαντίου από τον Αλκιβιάδη και λαμπρή επιστροφή του στην Αθήνα. Ήττα των Αθηναίων στο Νότιον, κοντά στην Έφεσο και οριστική πτώση του Αλκιβιάδη.
406: Μεγάλη νίκη των Αθηναίων κατά του σπαρτιατικού στόλου στις Αργινούσες νήσους.
405: Συντριβή του αθηναϊκού στόλου στους Αιγός ποταμούς.
404: Συνθηκολόγηση των Αθηναίων που παραιτήθηκε απ' όλες τις εξωτερικές της κτίσεις και υποχρεώθηκε να γκρεμίσει τα μακρά τείχη και τα τείχη του Πειραιά.